Safari igen!

I Onsdags bar det av igen. Tre dagars safari i Samburu och Sweet Waters som ligger några timmar norr om där vi bor. Vår guide Tony kom och hämtade upp oss klockan 7 på morgonen och så styrde vi mot Samburu. Påvägen till Samburu fick vi även se Mount Kenya som är 5 199 m över havet, andra högsta berget i Afrika efter Kilimanjaro i Tanzania.

Kass bild på Mount Kenya tagen i bilen påväg till Samburu.

Vårt boende låg mitt inne i reservatet och vi fick vår egen lilla stuga att bo i. De varnade oss för att gå ute på natten och första natten fick vi veta varför. Mitt i natten vaknar Sebastian av att han hör en elefant som stryker sig mot vårt tak!! "Viktoria, Viktoria, det är elefanter utanför!" Vi kunde höra hur de gick utanför och mumsade av gräset och ibland flåsade de till lite genom sina snablar. Vi stod vi fönsret och tittade ut en stund och kunde se elefaterna där ute som mörka skuggor i mörkret. Det var verkligen en upplevelse! Andra kvällen när vi gick tillbaka till vår stuga,ledda av en vakt, efter att vi ätit hörde vi igen att elefanterna var precis i närheten. Vakten såg väldigt nöjd ut :) Eftersom de sitter ute hela natten frågade vi vad han gör om det kommer elefanter nära honom. Han tar upp sin lilla träklubba och säger "då kastar jag den här!".  Har svårt att tänka oss att den där lilla träklubban skulle ha något att sätta emot mot en skock elefanter.

 

 
Utsikten från vår bungalow som låg mitt ute i parken.
 
Vid poolkanten med varsin drink i handen mellan safariturerna. Bartendern blev överlycklig när vi beställde drinkar av honom, mer än en gång till och med.

Sammanlagt var vi ute på fyra rundor safari i reservatet. Morgonsafarin var helt klart den bästa, med många djur i rörelse och lejon som nyss hade jagat. Vi såg många djur och elefater fanns det MASSOR av.

Höjdpunkten var ändå när vi åkte längs med en bergssluttning och letade efter leopard. Och helt plötsligt var den där! Då pumpade verkligen adrenalinet i kroppen. Till och med Tony som gör det här dagligen blev alldeles till sig. Det är inte ofta man lyckas se leoparder eftersom de är så skygga. Nu började äventyret! Leoparden var i rörelse så vi var tvungna att följa efter den. Problemet var att vägarna gick ju inte som leoparden. "Don´t loose it, don´t loose it" gapade Tony medans han körde och vi höll blicken på var leoparden var och guidade honom vart han skulle köra.

Efter en liten stund kom en safari bil till och eftersom det var off road körning som gällde och deras bil bara var bakhjulsdriven körde de fast. Ska tilläggas att vi hade fyrhjulsdriven bil ;) Så vi fick pausa leoparspaningen och dra upp dem istället. Guiderna fick gå utanför bilarna för att fästa bogserlinan i vetskap om att leoparden bara låg några meter bort och tryckte. När vi fått upp dem kom nästa bil, bakhjulsdiven, och körde fast de också. Dessa stod så dumt så de gick inte dra upp dem utan istället fick guiderna gå ut och putta. De tittade sig lite snabbt omkring sen var det bara att putta allt var de orkade, medans guiden i bilen gasade allt vad han kunde. Livsfarligt! 15 meter bort låg en småhungrig leopard och väntade :)

När vi sedan åkte tillbaka mot vårt camp fick vi punktering! Inte så smidigt. Tony och Sebastian fick sköta hjulbytet medan Viktoria fick i uppgift att hålla utkik efter djur. Tony verkade något stressad. "Viktoria, you are watching right??!!"  "Jaadå" svarade Viktoria men faktist så tittade Viktoria nog mest på hjulbytet och bara lite efter djur. De är ju alltid kul att se folk jobba och slita så svetten rinner :)

 
Hjulbyte, som ni ser så har Viktoria fokus på helt fel saker.
 
Viktoria pekar på några zebror i bakgrunden.

Efter två nätter i Samburu åkte vi till en stad som heter Nanyuki för att sova en antt där och besöka ett reservat som heter Sweet Waters. Det reservatet är inhägnat eftersom de ligger så nära bebyggelse och de ägna sig åt djurvård också. Bl. a har de "många" noshörningar som måste hållas i inhägnade reservat pga problem med tjuvjakt och att de är så få kvar. Här hade de även ett rescue center för schimpanser. De lever inte naturligt i Kenya men de var tagna dit från olika delar av världen efter att ha blivit räddade från fångeskap av typen sitta i en liten bur längs vägen för att locka turister. Här hade de ett eget litet inhägnat område i reservatet. I reservatet hade även en blind noshörning som vi fick klappa. Väldigt turistigt! Det är bra mycket bättre att se dem in real life, vilket vi också gjorde.

Vi båda med den blinda noshörningen Baraka. Han var en liten så kallad Svart noshörning. De vita var större.
 
I Nanyuki passerade vi även ekvartorn norr ut. och naturligtvis var vi tvungna att ta ett kort. Visste ni att vatten som rinner ner genom att hål ex diskhon spinner medsols norr om ekvatorn, motsols söder om ekvatorn och mitt på inte alls. Fick en liten demonstration av detta.
 
Så efter den här safarin har vi nu sett alla djuren i The Big Five! och massor med andra djur!
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Mamma Sjögander

Blir helt exalterad av att höra och se allt ni delar med er till oss. Måste vara hur fantastiskt som helst. Förstår att ni inte längtar till Borås djurpark efter detta.

skriven
#2: Carina Pehrson

Jösses vilken fantastisk resa!! Kul att läsa er blogg.

skriven

Kommentera inlägget här :